2011-01-27

Stina och gardinerna del nio

Dan efter rotade jag fram den halvfärdiga gardinen som egentligen var till det smalare fönstret. Och en bit att skarva med. Sydde fast veckbandet och började trä i krokarna. Nu tänkte jag minsann inte sy ihop eller fålla kortsidorna innan jag provat den på plats. Krokarna tog slut... Letar efter fler. Hittar inga. Åker till affären. Tar fyra påsar, det är nog att ta i men nu vill jag bli färdig! Kommer hem och sliter upp första påsen. Trär i den i veckbandet och inser att jag fått tag på fel sorts krok... Suck... Orkar bara inte åkta tillbaka och byta, gör det en annan dag.
Istället börjar jag sy på lila gardiner till matbordsfönstret. Kan ju faktiskt vara snyggt med likadana gardiner överallt. Och så kommer jag på att det vore kanske ballt att utnyttja de där remsorna med öljetter. Öljetterna hade jag ju på vajern. Men kanske sätta dom åt andra hållet stället. Måttar och tänker. Klipper och börjar sy. Viker ner för veckbandet. Inser då att gardinen kommer bli för kort... Lägger ner...
Fortsättning följer...
Kanske…

2011-01-26

Stina och gardinerna del åtta

Jag har letat efter gardiner till vardagsrummet. Jag har inte letat ihjäl mig direkt, men letat. Jag vill ha kappa. Det passar inte med längder. Faktiskt! Och kappa är inte lätt att hitta snygga färdigsydda...
Nu under julhelgerna blev jag verkligen trött på att inte ha gardiner året runt. Jag vill ha gardiner och jag vill ha färg! Jag är trött på våra gråvita väggar med ful glasfibertapet och alldeles för mycket panel.
Fram med de lila gardinerna!! Mätte, måttade, tänkte. Det gick bra att sy till det första fönstret. Utnyttade jag en befintlig fåll. Lite knepigt att sy på veckband men det dög. Upp med dom!! Alldeles för smala på bredden...
Fortsatte med gardinen till det andra fönstret. ”F-n!” skrek jag.  ”Vårda ditt språk” ropade Maken surt. Jag hade sytt på veckbandet på fel sida så den färdigsydda fållen kom utåt... Sprättade fållen. Det verkade lättast. Sydde fort. Det blev inte rakt. Hur hade jag sånt tålamod att den gamla fållen kunde bli så snygg och rak?
Ping! Vilken grej jag fick syn på! ”Passar inte den för smala gardinen till det andra fönstret?” Jag orkar inte vänta i sju minuter på att Maken ska kolla klart på sitt TV-program så han kan hjälpa mig. Fram med en stol. Klättra. Oj! Nej... Nu åkte nästan alla krokar ur. Men titta! Den passar ju nästan lagom i det andra fönstret. Kanske en dm för bred men vem bryr sig? Det är väl bara tjoffsa ihop lite snyggt!

Fortsättning följer...

2011-01-25

Stina och gardinerna del sju

Kort efter att vi flyttat in kom mina föräldrar på besök. Vi åker till Haga och tittar. Jag hittar det perfekta gardintyget till Williams blivande rum! Snordyrt. Får låna pengar av pappa. Det snygga, dyra gardintyget blir liggandes i nästan tre år. I mellandagarna tog jag tag i det. Det var visserligen lite tankefel på ett par ställen men på det hela taget blir det en mycket snygg, lagom lång, lagom bred gardin!
Jag vill ha typ samma mönster fast i mindre storlek och sy två längder till det andra fönstret. Jag gjorde lite special med ett gammalt blått lakan. Jag hoppas verkligen jag kan sy gardinerna till det andra fönstret lika bra!

Fortsättning följer...

2011-01-24

Stina och gardinerna del sex

Innan jul, ganska långt innan jul faktiskt hittar jag gardiner på Hemtex. Tänker att dom passar nog i vårt sovrum året om. Det är panelgardiner. Jag är inte så förtjust i det. Vet inte varför men jag bara inte är det. Men alla andra verkar ju gilla det så jag får väl prova.
Dom hade bara en kanal som man ska trä i. Det vill jag ju inte ha vis av erfarenheten av gardinstångens upphängningspinnar som kommer i vägen. Syr fast ett veckband. Syr fast det för långt upp… Tur att jag har snygga ringar. Men det ser lite 70-tal ut med träringar.
Panelerna blir lite långa. Klipper och syr en ny fåll. Varför klippte jag? Hade jag inte klippt hade jag ju haft chansen att sy om veckbandet. Snygga är dom. Passar perfekt med färgerna i vårt sovrum. Men jag gillar fortfarande inte panelgardiner…

Fortsättning följer...

Dagens lycka!

Gårdagens lycka var att hitta en påse lussekatter i frysen!

2011-01-21

Stina och gardinerna del fem

Till vardagsrumsfönstret köpte jag skitsnygga färdigsydda julgardiner från Cult på rea. Kunde jag nöja mig med att dom var färdigsydda!?! Nejdå... Dom var för smala på bredden och för långa på höjden. Höjden fixade jag lätt. Bredden var det värre med. Jag ville ju skarva så det blev snyggt. Det blev ganska snyggt. Men inte själva upphängningen. Det är bara kanaler i dom och det krockar ju såklart med gardinstångens upphängningspinnar.
Och den andra lyckades jag aldrig skarva ihop. Den är alldeles för smal för fönstret. Året efter lyckades jag köpa ytterligare en likadan gardin på rea. Jag får väl se om jag får ihop det snyggt någon gång...

Fortsättning följer...

2011-01-20

Reflexgarn

Jag har börjat att virka mössor. Två mössor är klara! Den ena ser konstig ut och den andra ser ut som en tysk militärhjälm. Ska fixa foton.

Visserligen går vi mot ljusare tider men reflexer kan man aldrig ha för många. Fast dom är ju bara i vägen, snöret trasslar sig, man glömmer dom. Så jag funderade på om det finns garn i form av reflex så man kunde virka in det i mössan. Orkade inte ens bry mig om att söka efter det för jag tänkte att det kan ju inte finnas. Men det gör det! Jag snubblade över det när jag skulle hitta något annat.

Det finns två varianter, tunt och band som är 1,5 mm brett. Går att köpa på Vävkompaniet i Borås i mindre kvantitet och på Garnvaruhuset i Finland i större kvantitet.

Jag ska köpa i mindre kvantitet och testa!

Stina och gardinerna del fyra

När vi flyttade till huset tyckte jag inte det var någon brådska med att fixa gardiner vi ska ju ändå renovera.  (Nu har vi bott där i tre år utan att renovera.)
Till jul gillar jag dock gardiner. Till matbordsfönstret la jag upp ett par gardiner som varit förkorta till lägenheten. Det gick ganska bra. Den ena längden är lite kort och kanske sned. Jag skyller på att det är golvet som är snett. Och det är det. Fast kanske inte just där...
Förra året tyckte jag det blev lite tomt när jag tog ner julgardinerna. Tog fram det gamla pastellblommiga tyget. Klippte sydde och donade. Den första blev bra! Tog en kort toapaus och sydde vidare på den andra längden. När jag skulle hänga upp den såg jag. Både de långa sömmarna var alldeles konstiga. Tråden hade bubblat sig något förfärligt... Pojkarna hade varit och pillat på symaskinen medans jag var borta och ändrat inställningarna... Maken sa häng upp dom ändå. Det gjorde jag. Dom är i vanlig ordning fortfarande inte fållade i nederkanten.

Fortsättning följer...

2011-01-19

Tjogondag Knut-kort

Jag hann inte rikgit med det där med julkort i år. Så det blev ett helt nytt grepp, Tjugondag Knuts-kort!

Det blev två varianter på kort. Jag tröttnade på att vänta på sprejfärg som torkar. Och det är roligt att stämpla men inte hur mycket som helst.


Stina och gardinerna del tre

Flyttade ihop i en trea. Blivande sambon gjorde lite snabb uppiffning av hans lägenhet innan han sålde den. Jag hjälpte honom med att köpa gardiner. Köpte sånna som jag tänkte skulle passa i vår gemensamma lägenhet. Det gjorde som. Nästan. Dom var alldeles för korta för dom höga väggarna.
Till det nya köket sydde jag en gardin. Minns faktiskt inte om det var några missöden med den.
I sovrummet hade vi aldrig några gardiner. Ville inte dölja den otroligt fina stora fönstret.
I vardagsrummet drömde jag om tjocka sammetsgardiner. När det var dax att sälja hittade jag ett billigt alternativ på Ikea. Istället för att sy strök jag fast fållarna med fållband. Det gick ganska bra. Självklart strök jag fast lite fållband på strykjärnet.
Jag strök även fast veckbandet. Jag hade noga mätt upp veckbandet innan. Det krympte när jag strök fast det och blev för kort. Nåja, jag fick ha mina "sammetsgardiner" i tre månader innan vi flyttade till huset.

Fortsättning följer...

2011-01-18

Stina och gardinerna del två

När jag flyttade till min tvåa fick den prickiga köksgardinen hänga i sovrummet. Den passade bra ihop med de fina gröna tapeterna, det blåa bordet och den blåa sängen.
I vardagsrummet skulle jag minsann ha nya gardiner. Det var lixom fönster och balkongdörr längs hela väggen. Jag satte upp vajer från vägg till vägg. F-n vad jag borrade... Jag satte upp två vajrar, tänkte det kunde vara snyggt och praktiskt med en tunn vit gardin som jag kunde dra för som insynsskydd. Den blev aldrig av.
Av tre goa vänner fick jag en blomma. En lila blomma. Lila gardiner ville jag ha!! Jag fick kompromissa med den lila färgen. Den som passade ihop med de varma terrakottafärgade väggarna passade inte ihop med den blåa soffan. Gardinerna kom upp.  Jag tänkte ju inte göra om samma misstag igen med sned fåll så jag satte upp gardinerna och tänkte måtta efter golvet. Dock blev dom aldrig fållade.

Fortsättning följer...

Dagens lycka!

Dagens lycka är att det är ljust när jag kör hem! Himlen är orange av solen!

2011-01-17

Bloggsagan ”Stina och gardinerna”

Lerkvinnans blogg presenterar bloggsagan ”Stina och gardinerna” i (minst) tio delar. Följ den spännande serien om Stina och alla hennes försök till att sy gardiner. Här kommer del ett.

Stina och gardinerna del ett
I min första lägenhet fanns det två fönster. Ett stort fönster i rummet och ett köksfönster. Till det stora fönstret köpte jag en massa tyg i guloragne och vitbeige som jag virade runt en stång. Tror inte jag orkade fålla tyget så det låg en liten hög på golvet. Men det såg faktiskt ganska bra ut.
Till köket sydde jag en gardin av ett blåprickigt tyg. Jag skulle sy en kanal som jag skulle trä på en stång (läs kvastskaft. Kvastskaft är billiga och passar i garndinstångshållare). När jag skulle fålla kortsidorna sydde jag ju såklart ihop själva kanalen...
Till rummet köpte jag senare ett tyg med blommor i pastelliga färger. Jag sydde och sydde och hängde upp. Jag trodde ju dom i tygbutiken (Linum i Barkarby) kunde klippa rakt så jag bara mätte och fållade. I ena kanten hängde gardinen snyggt lagom höjd över golvet. Den andra kanten hängde 10-15 cm över golvet. Den andra gardinlängden blev aldrig fållad.

Fortsättning följer...

2011-01-16

Dagens lycka!

Dagens lycka är att ha en stor klädkammare. Och nu är nästan hälften av trådbackarna märkta!

2011-01-15

Dagens lycka!

Dagens lycka var att få vara ute i snön och leka!

2011-01-14

Dagens lycka!

Dagens lycka är att det är fredag idag!

Lila

Nya färger på bloggen. I övrigt inte så stora skillnader.

Ja, jag gillar lila.

Ja, jag gillar Converse.

Ja, jag gillar enkel och stram design.

Det märks va!?!

Nej, jag är inte bra på att göra klart saker... Det ska inte vara en massa blå länkar...

Som vanligt då...


Tjingeling!!
stinA

2011-01-13

Dagens lycka!


Dagens lycka är att få välkomstbrevet från Svenska Pelargonsällskapet!

Tjugondag Knut

Idag är det dax att städa ut julen! Det ska bli skönt att bli av med några av sakerna som de halvvissna hyacinterna men alla ljusen som är så fina skulle gärna få stå kvar ett tag till.

Här i bloggen har det ju oxå varit lite jul men nu ska det oxå bort! Kanske lite nya färger oxå. Hemma ska det upp lila gardiner. Det kanske passar här med!?!

2011-01-11

Dagens datum

2011-01-11

Kände bara för att skriva det...

Min nya almanacka


Här är min nya almanacka. Den kommer från ordning & reda. Först fattade jag inte varför det var en vit, en svart och en rosa sida. Sen kom jag ju på att man river ju ut de färger man inte vill ha. Jag rev även ut en massa extra sidor med helgdagar och adresseregister så den skulle bli så lätt som möjligt.
Pennan hittade jag äntligen igår! Det är en kort bläckpenna. Passar ju perfekt!

2011-01-10

I Like a fresh bowl

Kommer ni ihåg Ally McBeal? Och den lilla underliga mannen John Cage? Han hade en liten pryl så han kunde spola på toaletten innan han gick dit. Jag behöver en sån oxå...

2011-01-04

Pappersalmanacka

Hur mycket jag än gillar min iPhone så saknar jag nog trots allt en gammal hederlig pappersalmanacka. En man kan bläddra i. En man kan klottra ner roligt kom-i-håg i. En man kan spara alla små papperslappar i.

Jag får nog köpa en trots allt. Skriver upp det i iPhonen så jag inte glömmer det.

2011-01-02

Orchidéer

Nu har jag planterat om alla orchidéerna. En ser riktigt vissen ut fortfarande det är den med stängeln. Det har börjat växa en liten ny orchidé på stängeln. Den ser oxå lite vissen ut men jag hoppas den klarar sig.